Allemaal Beestjes

Insectenwerkgroep vzw Durme
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  Inloggen  

Deel | 
 

 waarnemingen.be

Ga naar beneden 
AuteurBericht
BuxtonSparkling
Koninginnepage
Koninginnepage
avatar

Aantal berichten : 267
Leeftijd : 46
Localisation : Waasmunster
Registration date : 16-10-06

BerichtOnderwerp: waarnemingen.be   do mei 15, 2008 10:56 pm

Vandaag ging www.waarnemingen.be officieel online.
Mag ik jullie vriendelijk uitnodigen om gebruik te maken van dit nieuwe speelgoed! Het is hét middel bij uitstek om waarnemingen van al wat leeft, groeit, bloeit en/of ademt online in te voeren en te delen met de rest van minstens Vlaanderen.

Waarnemingen.be van start!
Dagelijks worden honderden waarnemingen op maillijsten gepost, maar verder gebeurt er vaak niet veel mee. Nog veel meer waarnemingen blijven steken in een notitieboekje. Maar vanaf nu kan je elke waarneming online invoeren, al je eigen waarnemingen beheren en via het internet delen met alle waarnemers. We zijn dan ook trots Waarnemingen.be te kunnen voorstellen, een initiatief van de Stichting Natuurinformatie uit Nederland en Natuurpunt Studie, en gebaseerd op het gekende Waarneming.nl. In deze uitgebreide online databank kan je waarnemingen invoeren én raadplegen van alle soortengroepen, inclusief de exacte locatie op sattelietkaart. Je kan ook foto’s en geluiden toevoegen als bewijsmateriaal.

De filosofie is dat elke waarnemer verantwoordelijk is voor het invoeren van de eigen gegevens. Dit bespaart ‘forumwatchers’ heel wat werk en vermijdt dat gegevens verloren gaan omdat niemand ze toevoegt aan een databank. Aangezien waarnemingen als puntlocatie worden ingevoerd, is het gedaan met zoeken naar de juiste UTM of IFBL code, die kan achteraf automatisch worden toegevoegd.

Ingevoerde waarnemingen zijn in principe openbaar te raadplegen via internet, tenzij het om kwetsbare soorten gaat, of indien de waarnemer de waarneming wenst te vervagen omdat het om een broedgeval gaat of de waarnemingslocatie in een gevoelig gebied ligt. Waarnemers (en binnenkort ook werkgroepen) kunnen op elk moment hun waarnemingen downloaden. Waarnemingen van zeldzaamheden of waarnemingen in een vreemde periode worden gecontroleerd vooraleer te worden goedgekeurd. Alle gegevens worden centraal opgeslagen en worden (mits toestemming van de waarnemer) aangeboden aan de bestaande nationale databanken.

De basisversie van waarnemingen.be is momenteel online.

Amper een twintigtal testpersonen zorgden de laatste maand voor bijna 200 nieuwe waarnemingen per dag. Wat kan dit worden wanneer alle waarnemers meedoen in Vlaanderen ? Een paar miljoen waarnemingen per jaar ?

In een volgende fase zullen werkgroepen een eigen scherm kunnen krijgen, met een eigen gebiedsafbakening, en een selectie van soortengroepen op maat. Om waarnemingen te kunnen ingeven moet je registreren. Usernames hebben minimaal 5 letters en kunnen geen spaties hebben. Vul ook steeds je echte naam in.

Opgelet: gegevens verzameld in het kader van telprojecten dienen – zoals voorheen - aan de databanken van deze projecten bezorgd te worden. Liever geen dubbele invoer dus. Voor een overzicht van deze telprojecten, kijk op www.telmee.be.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://www.flickr.com/photos/buxtonsparkling/
 
waarnemingen.be
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Allemaal Beestjes :: Links-
Ga naar: