Allemaal Beestjes

Insectenwerkgroep vzw Durme
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  Inloggen  

Deel | 
 

 Weekend 4-5 augustus: Tuinvlindertelling Natuurpunt

Ga naar beneden 
AuteurBericht
BuxtonSparkling
Koninginnepage
Koninginnepage
avatar

Aantal berichten : 267
Leeftijd : 46
Localisation : Waasmunster
Registration date : 16-10-06

BerichtOnderwerp: Weekend 4-5 augustus: Tuinvlindertelling Natuurpunt   di jul 31, 2007 12:58 am

Natuurpunt nodigt Vlaanderen uit om op zaterdag 4 en zondag 5 augustus in de tuin te genieten van het heerlijke zomerweer! Het wordt dan écht zomer, op voorwaarde dat iedereen de vlinders in z'n tuin telt. Veel meer informatie op www.vlindermee.be .
Daar kan je oa. de folder over deze actie downloaden.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://www.flickr.com/photos/buxtonsparkling/
BuxtonSparkling
Koninginnepage
Koninginnepage
avatar

Aantal berichten : 267
Leeftijd : 46
Localisation : Waasmunster
Registration date : 16-10-06

BerichtOnderwerp: Re: Weekend 4-5 augustus: Tuinvlindertelling Natuurpunt   za aug 11, 2007 12:40 am

Vlinder mee!
Veel tellers, weinig vlinders

Veel tellers maar weinig vlinders. Dat is één van de conclusies van het Vlindertelweekend dat Natuurpunt op 4 & 5 augustus organiseerde. Heel wat gezinnen namen deel aan de eerste tuinvlindertelling van Natuurpunt. Het streefdoel van 2.000 tellers werd ruim gehaald: de resultaten lopen nog binnen maar verwacht wordt dat in ruim 2.500 tuinen bijna 25.000 vlinders werden geteld.

Op basis van de eerste 2.000 meldingen kunnen we concluderen dat er, ondanks het zonnige weer, opmerkelijk weinig vlinders waren. Per tuin werden gemiddeld negen exemplaren van vier soorten geteld. Dat is zeer weinig voor een zonnig weekend begin augustus. Dit lage aantal kan worden verklaard door twee factoren: een blijvende algemene daling van het vlinderbestand in combinatie met een extreem klimaatsjaar.

Door de bijzonder warme aprilmaand kwamen bijna alle vlinders twee weken vroeger uit hun pop, in hun vliegperiode volgde daarna een bijzonder natte meimaand en een kwakkeljuni. Voor populaties die al op een laag peil staan is dit nefast. Gevolg: minder vlinders en de normale piek eind juli, begin augustus, viel dit jaar vroeger.

De belangrijkste resultaten: in 92% van de tuinen komt minstens één van de koolwitjes voor. Op de tweede plaats staat de atalanta die werd gezien in 56% van de tuinen. Opvallend: de normaal gezien zeer algemene dagpauwoog dook slechts op in 32% van de tuinen, de kleine vos in 16% en de citroenvlinder in 11%. In Wallonië scoren deze soorten beduidend hoger met resp. 47%, 43% en 19%, een gevolg van de betere kwaliteit van het landschap in het Waalse landsgedeelte. In het verstedelijkte Vlaanderen doen onze tuinvlinders het dus slecht.

Het bont zandoogje, een vlinder die vroeger bijna uitsluitend in bossen voorkwam, vliegt momenteel in 1/3 van de Vlaamse tuinen. Van deze soort is uit onderzoek geweten dat hij zich snel aanpast aan een veranderend landschap. Net zoals de merel, heeft deze vlinder de overstap van bos naar park- en tuinlandschap succesvol kunnen maken. Vele andere soorten zijn echter minder flexibel.

Twee zuidelijke soorten, kolibrievlinder (een dagactieve nachtvlinder) en distelvlinder, werden in 2006 massaal gezien, maar zijn dit jaar door het wisselvallige weer in mei en juni slechts in zeer lage aantallen aanwezig (resp. in 6 en 14% van de tuinen). Ook de gamma-uil, een andere nachtvlinder die ook overdag vliegt, ontbreekt dit jaar bijna volledig, behalve in West-Vlaanderen.

Het telweekend wordt volgend jaar herhaald. Een definitief rapport van deze telling volgt in september.
Iedereen kan maandelijks blijven tellen op www.vlindermee.be
Meer telprojecten van Natuurpunt en partners vind je op www.telmee.be
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://www.flickr.com/photos/buxtonsparkling/
 
Weekend 4-5 augustus: Tuinvlindertelling Natuurpunt
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Indiëherdenking De Haag, 15 augustus 2013
» Weer arrestaties verwacht na weekend van Onafhankelijkheidsdag RMS
» 3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda
» 24 april t/m 29 augustus 2010: Tentoonstelling 'Troostmeisjes' in Kunsthal
» 15 augustus herdenkingen 2012

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Allemaal Beestjes :: Activiteiten-
Ga naar: